29 Haziran 2022 Çarşamba

Ostrava - benim şehrim

Genel bilgiler:

Ostrava, ülkenin üçüncü en büyük şehri, nüfus bakımından da üçüncü en kalabalık şehir. Uygun bir stratejik konuma sahiptir. Polonya ile devlet sınırının 10 kilometre güneyinde ve Slovakya sınırının 50 kilometre batısında yer almaktadır. Prag'a 360 ​​km uzaklıktadır.

Ostrava'nın konumu


Ostrava, adını şehri Moravya ve Silezya bölgelerine ayıran Ostravice nehrinden almıştır. Ostrava kelimesinin temeli "keskin, hızlı, hızlı akan nehir" anlamına gelir.

Ostravice nehri

 Alan: 214 km2. Nüfus 280 bin. Ortalama yıllık sıcaklık: + 8.6 °C. Ostrava’nın partner şehirden biri Gaziantep’tir. 😊

 

Tarih:

Bugünkü kentin üzerinde bulunduğu bölgenin ilk yerleşimi Taş Devri'ne kadar uzanıyor. Yaklaşık 25.000 yıl önce, mamut avcılarının kampları Landek Dağı'ndaydı. En önemli keşif, Dolní Věstonice Venüsü (Věstonická venuše) olarak adlandırılan, çıplak bir kadın figürünün 48 mm yüksekliğindeki seramik bir heykelciği.

İlk yazılı bahsetme 1229 yılına aittir. Silezya-Ostrava Kalesi (Slezskoostravský hrad), Polonya ve Çek devletleri arasındaki sınırı korumak için Lučina ve Ostravice nehirlerinin birleştiği yerin üzerine inşa edilmiştir.

Silezya-Ostrava Kalesi


16. yüzyılın ilk yarısında, el sanatları (özellikle kumaş, dokuma ve terzilik) üretiminin gelişmesi sayesinde Ostrava'nın konumu güçlendi. Ayrıca Ostrava bölgesinde birçok balık çiftlikleri kuruldu.

Balık çiftlikleri ve gölcükler günümüzde de kullanılmakta


1763 yılında Ostrava’da siyah kömür keşfedildi. Aglomerasyonun hızlı büyümesi 1828'de çelikhanelerin kurulmasıyla başladı. 19. yüzyılın ikinci yarısında Ostrava, Avusturya-Macaristan monarşisinin en önemli sanayi merkezlerinden biri haline geldi.

1945'ten sonra Çekoslovakya, madencilik, çelik ve diğer ağır sanayi dallarının geliştirilmesine odaklandı. Merkezi, o zamanlar "kömür ve demir şehri" veya "cumhuriyetin çelik kalbi" olarak adlandırılan Ostrava oldu.

Çelikhane #1


Çelikhane #2

1989'dan sonra madencilik faaliyeti büyük ölçüde kısıtlandı. 30 Haziran 1994’da kömür madenciliği kesin olarak durdurulmuştur.


Ostrava şehrinin hanedan amblemi:

Yeşil çimende, arka ayakları üzerinde duran gümüş at. Atın üzerinde altın semer ve kırmızı battaniye var.  Sağ üst köşede kırmızı yumurtalıklı altın gül yer almaktadır. Şehrin hanedan amblemi şu anda sadece resmi ve özel günlerde kullanılmaktadır.

Ostrava'nın hanedan amblemi



Ostrava’nın logosu:

2008 yılından itibaren kullanılmaktadır. Ostrava’nın logosu, aslında üç ünlem işaretidir!!!
Ostrava'nın logosu


Kültürel etkinlikler:

Şehirde düzenlenen en ünlü kültürel etkinlikler arasında Colors of Ostrava ve Beats for Love müzik festivalleri, The Leoš Janáček International Music Festival ve St. Wenceslas Müzik Festivali, Shakespeare Festivali sayılabilir.

Colours of Ostrava festivali


Ostrava Golden Spike (Zlatá tretra Ostrava) atletizm yarışı da her yıl düzenlenmektedir.

Ostrava Golden Spike


Gezilecek yerler:

- Yeni belediye binası 86 m yüksekliğindeki kule sayesinde, Çek Cumhuriyeti'ndeki en yüksek belediye binası oldu.

Yeni belediye binası


- Silezya-Ostrava kalesi (Slezskoostravský hrad) - 13. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir. Madencilik faaliyetleri nedeniyle 16 m aşağı çöktü.

- Ostrava hayvanat bahçesi (Zoologická zahrada Ostrava)

- Aşağı Vítkovice (Dolní oblast Vítkovice) - ulusal bir sanayi mirası alanıdır.

Aşağı Vítkovice


- Madencilik müzesi Landek Park… ve birçok başka yer. İnşaAllah ileride daha detaylı bilgileri paylaşacağım.

Madencilik müzesi Landek Park

1 yorum:

  1. Çok teşekkür ederiz anna çok yararlı oldu☺️

    YanıtlaSil

Prag'ta konaklama - HOSTELLER #1

  Křesťanský domov mládeže u sv. Ludmily (KDM) Hostelin açıklaması: Hostel neredeyse Prag'ın merkezinde yer almaktadır. Turistlere çok u...