3 Temmuz 2022 Pazar

PRAG TOPLU ULAŞIMI: Prag metro hatları, Prag havaalanı – metro arasındaki ulaşım, Prag havaalanı – tren istasyon arasındaki ulaşım

Prag metro hatları

Metro, Prag'da toplu taşımanın "belkemiği"dir. Her gün, işe ve okula seyahat etmek veya boş zaman etkinliklerine ulaşmak için kullanan bir milyondan fazla yolcu taşıyor. Prag metro ağı, trenlerin yoğun zamanlarda 2-4 dakikada bir, diğer zamanlarda ise 5-10 dakikada bir çalıştığı A, B, C olmak üzere üç hattan oluşmaktadır.

Tüm metro hatları yaklaşık olarak 05:00-24:00 saatleri arasında çalışmaktadır. 

Diğer zamanlarda, geniş bir gece tramvay ve otobüs hatları kullanmak mümkündür. Metro hatları çoğunlukla çevredeki trafikten tamamen kopuk tünellerden geçer, bu nedenle yoğun trafikten ve yüzeydeki olağanüstü olaylardan etkilenmez.

Prag metrosu
 

Metronun şimdilik 3 hattı var (D hat planlanıyor):

A metro hattı (yeşil hat) 

A metro hattı


 B metro hattı (sarı hat)
B metro hattı

ve C metro hattı (kırmızı hat)

C metro hattı

Prag'a ilk geldiğim zaman metro kullanırken biraz kafam karıştı. Doğru yere, istediğim yöne gitmek için hangi taraftan binmem lazım bilmiyordum. Aslında çok kolay, her tarafta metronun son durağı yazıyor. Örneğin: Nádraží Veleslavín (A metro hattı) metro istasyondasınız ve Náměstí Míru metro istasyonuna gitmek istiyorsunuz. Depo Hostivař yönüne giden metroya bineceksiniz.

Metro hatları arasında aktarmayı yapmak istiyorsanız, aşağıda yazdığım istasyonda iniş yapıp transfer yapabilirsiniz.

A ve B metro aktarması: Můstek metro istasyonunda

A ve C metro aktarması: Muzeum metro istasyonunda

B ve C metro aktarması: Florenc metro istasyonunda

Metro hatları. Ortadaki mavi çizim Vltava nehrini temsil etmektedir.


Prag havaalanından metroya nasıl ulaşılır?

Prag havaalanı direkt metro hattının yanında yer almamaktadır. Havaalanından metroya ulaşmak için havaalanının önünden kalkan bir otobüse binmeniz lazım. Türkiye’den seyahat edecekseniz, Terminal 1’ye iniş yapacaksınız (Schengen Bölgesi dışındaki ülkeler). Terminal 1’in çıkışının hemen önünde otobüs durağı bulunmaktadır. Ayrıca gelen yolcu bölgesinin çıkışının hemen karşısında bir toplu taşıma bilgi merkezi vardır.

119 numaralı otobüs: Prag havaalanı à Nádraží Veleslavín (A metro hattı)

Otobüs havaalanın hemen çıkışında yer alan duraktan kalkıyor. Nádraží Veleslavín otobüsün son durağıdır, onun için inişi kaçıracağınızdan korkmanıza gerek yok. Yolculuk süresi yaklaşık 35 dakikadır.

100 numaralı otobüs: Prag havaalanı à Zličín (B metro hattı)

Otobüs havaalanın hemen çıkışında yer alan duraktan kalkıyor. Zličín otobüsün son durağıdır, onun için inişi kaçıracağınızdan korkmanıza gerek yok. Yolculuk süresi yaklaşık 47 dakikadır.

Prag havaalanının şeması ve durakların konumları


Prag havaalanından Prag ana tren istasyonuna nasıl ulaşılır?

AE (Airport Express) isimli otobüs: Prag havaalanı à Prag ana tren istasyonu

Otobüs havaalanın hemen çıkışında yer alan duraktan kalkıyor ve tren istasyonun hemen önünde yolcuları bırakıyor. Yolculuk süresi yaklaşık 35 dakikadır. Dikkat!!! Burada Prag entegre ulaşımın biletleri geçmemektedir. Biletleri otobüste sürücüden alabilirsiniz.

 

Prag havaalanının şeması ve durakların konumu #2

Aktarmayı bulmak istiyorsanız, bu linkten bakabilirsiniz (Prag toplu ulaşımının resmi web sitesi): https://pid.cz/en/find-a-connection/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Prag'ta konaklama - HOSTELLER #1

  Křesťanský domov mládeže u sv. Ludmily (KDM) Hostelin açıklaması: Hostel neredeyse Prag'ın merkezinde yer almaktadır. Turistlere çok u...