29 Haziran 2022 Çarşamba

Çekya hakkında

 

Çekya, Orta Avrupa'da bir ülkedir. Komşular Almanya, Polonya, Slovakya ve Avusturya’dır. Çekya’nın denizi yoktur. 1 Ocak 1993 tarihinde Çekoslovakya barışçı bir biçimde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olmak üzere iki ülkeye ayrıldı. 2016 yılına kadar Çekya’nın resmi adı Çek Cumhuriyeti idi.

Kaynak: Google Maps

Çekya’nın başkenti Prag’dır. Prag aynı anda en kalabalık şehir ve Çekya’daki tek büyükşehir. İkinci en büyük şehir Brno, üçüncü ise Ostrava.

Çekya’nın bayrağı. Kırmızı ve beyaz bicolor Bohemya'nın geleneksel bir sembolüdür, mavi kama eskiden Slovakya'nın bir sembolü olarak yorumlanmıştır. Çekoslovakya'nın parçalanmasından sonra Moravya'nın sembolü olarak yorumlanmaktadır.


Çek bayrağı

Milli marşı: Kde domov můj (Evim nerede)



Çekya gayet küçük bir ülkedir. Alan 78.870 km² (Türkiye’nin alanı 783.562 km², yani Çekya Türkiye’nin onda biri kadardır). En yüksek nokta Sněžka dağı (1603 m). Nüfus 10,7 milyon. Resmi dil Çekçedir, bazı yerlerde kısmen resmi diller Slovakça ve Polonca'dır. En kalabalık etnik gruplar Çekler ve Moravyalılar.

Sněžka dağı

Çek Cumhuriyeti’nin resmi kaynaklara göre nüfusun %60'ının dinî inancı yoktur, ancak gerçekte bu oran daha fazladır. İslam, Çekya’daki azınlık dinlerinden biridir. Tahmini Müslüman sayısı yaklaşık 22 bindir (nüfusun yaklaşık %0,2'si).

Resmi para birimi Çek korunasıdır (çekçe: koruna česká) (kısaltma CZK, işareti Kč). En küçük birim 1 Kč.

Şuan kullanılan paralar

Çekya’nın dünyada en çok bilinen ünlü ürünler ve markalar arasında tartışmasız Škoda Auto (Şkoda auto diye okunur). Škoda Auto birkaç sene önce Almanya’nın Volkswagen şirketine satıldı.

Škoda KodiaQ

Diğer otomobil markaları arasında ayrıca Tatra bulunmaktadır. Ağır kamyonları üretmektedir ve  dünyanın en eski üçüncü otomobil üreticisidir.

Tatra Truck

Turizm, Çek ekonomisinin önemli bir sektörüdür. Prag - Londra, Paris, İstanbul ve Roma'dan sonra -Avrupa'nın en çok ziyaret edilen beşinci şehridir. Çek Cumhuriyeti'nde en çok ziyaret edilen turistik yerler Prag Kalesi, Prag Hayvanat Bahçesi, AquaPalace Prag, Aşağı Vítkovice bölgesi ve Ostrava'daki Landek Parkı ve diğerleridir.

Prag Kalesi

Ülkenin dünya çapında tanınan diğer ürünleri; kristal, cam işlemeleri ve garnet taşıdır.

Kristal vazo
Garnet taşı


Çek Cumhuriyeti'nde çıkarılan önemli mineraller, siyah ve kahverengi kömürün yanı sıra kaolin, balçık, tuha, kireçtaşı ve diğer yapı malzemelerini içerir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Prag'ta konaklama - HOSTELLER #1

  Křesťanský domov mládeže u sv. Ludmily (KDM) Hostelin açıklaması: Hostel neredeyse Prag'ın merkezinde yer almaktadır. Turistlere çok u...