2 Temmuz 2022 Cumartesi

Vize tipleri ve Schengen Bölgesi

Çek Cumhuriyeti Schengen Bölgesi’nde yer almaktadır. Peki Schengen Bölgesi nedir?

Schengen Bölgesi, herhangi bir sınır ya da pasaport kontrolü olmaksızın ülkelerin sınırları arasında özgürce hareket edilebilmeyi sağlayan, 26 Avrupa ülkesinin oluşturduğu bir bölgedir. Ayrıca Schengen Bölgesi üye ülkeleri, kabul edilen tek bir vizeyle seyahat eden kişilere ülkeler arasında özgürce geçiş yapma imkânı da sağlar.

Schengen Sistemi’nin temel amacı vatandaşların üye ülkeler arasında dolaşımını kolaylaştırmak ve ortak iç sınırlardaki kontrolleri kaldırmak suretiyle serbest ticaretin önündeki engelleri ortadan kaldırmaktır. Böylece Schengen Sistemi şüphesiz Avrupa Birliği vatandaşlarının yaşamlarını kolaylaştırmakta ve aynı zamanda AB’de daha yakın bir yargı ve polis işbirliği için temel oluşturmakta ve ayrıca iltica politikasının düzenlenmesinde esin kaynağı olarak hizmet etmektedir.

Schengen Bölgesi ülkeleri: Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre.

Schengen Bölgesi ülkeleri



Dikkat!!! Schengen vize rejimi yönetmeliği gereği, vizenin alındığı ülkeye ilk giriş yapma mecburiyeti bulunmaktadır!!! Yani, Çekya için alınan vize ile önce Almanya'ya gitmek mümkün değil. Ancak bir kere Çekya'ya gidildi ise Çekya’yı takip eden seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür. Seyahatin süresi ise vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır.

 

Vize tipleri nelerdir? Gereken belgeler neler?

Kısa süreli vize, uzun süreli vize ve uzun dönem oturum olmak üzere toplam 3 çeşit vize var. Çek Cumhuriyeti’ne seyahat nedeninize göre göstermek gereken belgeler değişiyor.

 

KISA SÜRELİ VİZELER

  • Turizm amaçlı Schengen vizesi – başvuru sahibi

a.       çalışan ise,

b.       şirket sahibi ya da ortağı ise,

c.       emekli ise,

d.       öğrenci ise

göstermek gereken belgeler değişmektedir. Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu resmi sitesinde turizm amaçlı Schengen vizesi başvuruları için gerekli belgelerin listesi mevcuttur:

https://www.mzv.cz/istanbul/tr/vize_ve_konsoloslukla_lgili_bilgiler/k_sa_sureli_vize/tur_zm_amacli_schengen_v_zes_basvurulari.html


  • Ticari, mesleki, eğitim ve projelere katılım amaçlı Schengen vizesi – başvuru sahibi

a.       çalışan ise,

b.       şirket sahibi ya da ortağı ise,

c.       emekli ise,

d.       öğrenci ise

göstermek gereken belgeler değişmektedir. Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu resmi sitesinde ticari, mesleki, eğitim ve projelere katılım amaçlı Schengen vizesi başvuruları için gerekli belgelerin listesi mevcuttur: 

https://www.mzv.cz/istanbul/tr/vize_ve_konsoloslukla_lgili_bilgiler/k_sa_sureli_vize/t_car_meslek_e_t_m_ve_projelere_katilim.html


  • Avrupa Birliği vatandaşı aile üyeleri vize başvuruları biraz daha kolaydır. Detaylı bilgiler ve gerekli belgelerin listesi için: 

https://www.mzv.cz/istanbul/tr/vize_ve_konsoloslukla_lgili_bilgiler/k_sa_sureli_vize/ab_vatandas_aile_uyelerinin_vize.html

 

UZUN SÜRELİ VİZELER

  • Eğitim amaçlı oturum izni – Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu resmi sitesinde eğitim amaçlı oturum izni başvurusu için gerekli belgelerin listesi mevcuttur: 
https://www.mzv.cz/istanbul/tr/vize_ve_konsoloslukla_lgili_bilgiler/uzun_sureli_vize/erasmus_o_rencileri_icin_uzun_donem_vize.html 

  • Çalışma izni ve uzun süreli vize (ticaret) – 2019 yılında Çek Cumhuriyeti çalışma izni ve ticaret amaçlı uzun süreli vize randevuları geçici olarak durdurmuştur. Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu resmi sitesinde çalışma izni ve uzun süreli vize (ticaret) başvuruların alınması ile ilgili bilgileri okuyabilirsiniz:
https://www.mzv.cz/istanbul/tr/vize_ve_konsoloslukla_lgili_bilgiler/uzun_sureli_vize/cal_sma_izni_ve_uzun_sureli_vize_ticaret.html

 

UZUN DÖNEM OTURUM

Uzun dönem oturumları için Çek Dışişleri Bakanlığı resmi sayfasından bakabilirsiniz: https://www.mzv.cz/jnp/en/information_for_aliens/long_stay_visa/index.html

 

Nereden başvurabilirsiniz?

Bir önceki yayınımda başkonsolosluğun, büyükelçiliğin ve elçiliklerin iletişim bilgilerini detaylı bir şekilde yazdım, buradan bakabilirsiniz :-) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Prag'ta konaklama - HOSTELLER #1

  Křesťanský domov mládeže u sv. Ludmily (KDM) Hostelin açıklaması: Hostel neredeyse Prag'ın merkezinde yer almaktadır. Turistlere çok u...