8 Temmuz 2022 Cuma

PRAG KALESİ (Pražský hrad)

Prag Kalesi, Çek Devletinin eski bir sembolü, en önemli Çek anıtı ve Çek Cumhuriyeti'ndeki en önemli kültür kurumlarından biridir.

Prag Kalesi yaklaşık 880 yılında Premyslid Hanedanlığı'ndan (Přemyslovci) Prens Bořivoj tarafından kurulmuştur. Guinness Rekorlar Kitabı'na göre Prag Kalesi, yaklaşık 70.000 m²'lik alanıyla dünyanın en büyük tutarlı kale kompleksidir. UNESCO Dünya Mirası alanı, 10. yüzyıldan kalma Romanesk tarzı binaların kalıntılarından 14. yüzyılın Gotik modifikasyonlarına kadar çeşitli mimari tarzlara sahip sarayların ve dini binaların bileşiminden oluşur.

Kale kompleksi saraylar, salonlar, kuleler ve diğer ilginç yerleri içerir. Geçmişte Çek prenslerinin ve krallarının ikametgahıydı, 1918'den beri cumhurbaşkanların ikametgahıdır. Çek Kraliyet Mücevherleri burada saklanıyor.

Haritadaki yerini görmek için: Tıkla

 

Nasıl ulaşabilirim?

Prag Kalesi kompleksine erişim kolaydır. Yakınlarda birkaç tramvay durağı (Královský letohrádek, Pražský hrad, Pohořelec) ve ayrıca iki metro istasyonu (Malostranská, Hradčanská) bulunmaktadır. Ziyaretçiler çoğunlukla 22 No'lu tramvayı kullanırlar (Pražský hrad adlı durak). Kaleden genellikle Eski Kale Merdivenleri’nden Malostranská metro istasyonuna inerek ayrılırlar.


Seçenek #1 (en kolay olan):

Pražský hrad isimli durağa ulaşmak için 22 numaralı tramvayı kullanın. Ardından sola dönün ve 5 dakika sonra Prag Kalesi'nin II. avlusuna ulaşırsınız.


Seçenek #2 (tepeden aşağı hoş bir yürüyüş):

Pohořelec istasyonuna giden 22 numaralı tramvayı kullanın ve tepeden aşağı inin. 10 dakika içinde Hradčany meydanına ulaşırsınız. IV. avludan giriş yapılabilir.


Seçenek #3 (Küçük Şehir çatılarına bakan biraz zor bir yol):

22 numaralı tramvayla Malostranské náměstí istasyonuna gidin. Ardından Zámecká caddesine dönün ve 15 metre sonra sola Thunovská caddesine dönün. Sizi Yeni Kale Merdivenleri'ne götürür. Hradčany meydanına çıkan basamakları tırmanın. Prag Kalesi'nin girişi yakındadır (IV. avlu üzerinden). 


Seçenek #4 (Eski Kale Merdiveni'nden daha kısa yol):

A metro hattını (yeşil) kullanarak Malostranská istasyonuna gidin. Ardından 22 numaralı tramvay hattını yürüyerek takip edin, 100 metre sonra sola Eski Kale Merdivenleri'ne dönün ve merdivenleri çıkın.


Seçenek #5 (Kraliyet Bahçesi'nden geçen yol, sadece yaz mevsiminde):

Královský letohrádek durağına giden 22 numaralı tramvayı kullanın ve bahçeye girin. Kraliyet Yaz Sarayı'nı geçin ve bahçeyi geçin ve 15-20 dakika içinde Prag Kalesi Binicilik Okulu'na ulaşın. 


Prag Kalesi - harita:

Parantes içindeki isimler Çekçe dilindedir

X1. Prag Kalesi – I. avlu ve Giriş Kapısı (I. nádvoří)

X2. Prag Kalesi – II. avlu (II. nádvoří)

X3. Prag Kalesi – III. avlu (III. nádvoří)

X4. Prag Kalesi – Resim Galerisi (Galerie Pražského hradu)

X5. Aziz Vitus Katedrali (Katedrála sv. Víta)

X6. Eski Kraliyet Sarayı (Starý královský palác)

X7. Aziz George Bazilikası (bazilika sv. Jiří)

X8. Prag Kalesi – St. George Manastırı (Klášter sv. Jiří)

X9. Rosenberg Sarayı – Soylu Kadınlar Enstitüsü (Rožmberský palác – Ústav šlechtičen)

X10. Barut Kulesi – Mihulka (Prašná věž – Mihulka)

X11. Daliborka kulesi (Věž Daliborka)

X12. Altın Yol (Zlatá ulička)

X13. En Yüksek Burgravya (Nejvyšší purkrabství)

X14. Prag Kalesi Bahçeleri (Zahrady Pražského hradu)

X15. Prag Kalesi – Binicilik Okulu (Jízdárna Pražského hradu)

X16. Top Oyun Salonu (Míčovna)

X17. Yaz Kraliyet Sarayı (Letohrádek)

X18. Eski Başkanın Evi (bývalý prezidentský domek)

 

Altın Yol (Zlatá ulička u Daliborky)

Altın yol, muhtemelen Prag Kalesi'ndeki en romantik yerdir. Ünlü yazar Franz Kafka 22 nolu evde biraz zaman geçirdi. Yolun adı, eskiden orada yaşayan kuyumculardan gelmektedir. 16. yüzyılda, "Zlatnická ulička" (Kuyumcu Yolu) adı belgelendi ve daha sonra şimdiki "Zlatá ulička" (Altın Yol) olarak değiştirildi.

Altın Yol #1

 

Altın Yol #2

Eski Kraliyet Sarayı

Çoğunlukla ahşap olan orijinal konut binası, 9. ve 10. yüzyılın başında Prag Kalesi'nde inşa edilmiştir. Tam konumu belgelenmemiştir. Eski Kraliyet Sarayı’nda Vladislav Salonu yer almaktadır. Eskiden Vladislav Salonu özellikle kraliyet devlet amaçlarına hizmet etti. Vladislav Salonu hala kısmen devlet işlevini yerine getiriyor: Çek Cumhuriyeti cumhurbaşkanı seçimleri ve ülkenin hayatındaki önemli günlerle ilgili tören toplantıları hala burada yapılır.

Vladislav Salonu'ndan çıkış, Binicinin Merdiveni (Jezdecké schody) tarafından olur. Bu merdiven başlangıçta şövalyelerin salonda düzenlenen mızrak dövüşü yarışmalarına katılmak için at sırtında salona girmesini sağlamak için inşa edilmişlerdi.

Eski Kraliyet Sarayı

Binicinin Merdiveni


Geyik kale hendeği

Geyik kale hendeği kurulduğu andan itibaren Prag Kalesi'nin savunma amaçlı olarak kullanıldı. 17. yüzyılın başında geyiklerin hendeğe girmesine izin verildi. İlginç bir bilgi - Habsburg İmparatoru VI. Karl, doğrudan İspanyol Salonunun pencerelerinden geyik vuruyordu.

Geyik kale hendeği

Kale muhafızları

Prag Kalesi'nde yürürken, herkes ana girişte (I. avlunun önünde) “üniformalı adamlarla” karşılaşır. Kale muhafızları, Çek Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerinin özel bir parçasıdır. Saatte bir kale muhafızları arasında "küçük değişim" olur. Her gün öğle saatlerinde (saat tam 12’de) Prag Kalesi'nin I. avlusunda kale muhafızları arasında "büyük bir değişim" olur. Kale muhafızlarla fotoğraf çekmek isterseniz, yanında durarak onlara dokunmadan fotoğraf çekebilirsiniz. Ancak muhafızlar size asla bakmazlar ve sizinle asla konuşmazlar.

Kale muhafızları

Güncel bilet fiyatlarına buradan bakabilirsiniz: https://www.hrad.cz/en/prague-castle-for-visitors/tickets

Açılış saatlerine buradan bakabilirsiniz: https://www.hrad.cz/en/prague-castle-for-visitors/opening-hours

Prag Kalesi – sanal tur için buraya tıklayın: https://www.hrad.cz/en/prague-castle-for-visitors/virtual-tour

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Prag'ta konaklama - HOSTELLER #1

  Křesťanský domov mládeže u sv. Ludmily (KDM) Hostelin açıklaması: Hostel neredeyse Prag'ın merkezinde yer almaktadır. Turistlere çok u...